0 termék
0 Ft
kosár
 
 
A méhpempő romlandósága

A méhpempő romlandósága


A méhpempő romlandósága kapcsán sokan abban a tévhitben vannak, hogy a friss méhpempőnek a hatóanyagtartalma a begyűjtést követően pár óra alatt megsemmisül.

Ezt két oldalról is cáfolni kívánjuk.
Amennyiben a méhpempő ennyire gyorsan romló anyag lenne, abban az esetben már a megtermelésével is gondok lennének, ugyanis az anyabölcsőben 3-4 napot a pempő kaptárhőmérsékleten van, azaz a méhek általi termelési időszakban.

méhpempő gyűjtéseTovábbá a tapasztalatok, és nem az elméleti eszmefuttatások mutatják, hogy sok esetben a nyári nagy melegekben, akár egy hét alatt sem károsodik számottevően a méhpempő, ha nincs kitéve közvetlen napfénynek, illetve nem érintkezik nedvességgel, levegővel, fémtárggyal.

Tesztet hajtottunk végre, mely során extrém hőmérsékletnek és napfénynek tettük ki a méhpempőt a nyári kánikulában, lezárt üvegben, közvetlen napsütésnek kitéve.

Az első pár napban semmi különös elváltozást, sem a szín, sem az állag tekintetében nem tapasztaltunk, érzékszervi vizsgálatokkal. A negyedik napon az élénk világossárga színében némi szürkülést, azaz színe tekintetében elváltozást, majd kb. a nyolcadik napon már a színén egyértelműen lehet látni, hogy a pempő megromlott, amit barnás árnyalatúra változott színe egyértelműen jelzett. Ekkorra erősen kocsonyás állagot vett fel, megszagolva is lehetett érezni a minőségvesztés állapotát.

Hangsúlyozzuk, hogy ezen érzékszervi vizsgálatok előtt, extrém külső behatásoknak tettük ki a vizsgálandó mintaanyagot, ami normál szállítás és tárolás alkalmával nem fordulhat elő!

Korábban részt vettünk egy előadáson, ahol egy neves magyarországi méhészeti laboratórium munkatársa tartott előadást a méhpempő tárolása folytán bekövetkezett, hatóanyagvesztéssel kapcsolatban. Melyből a lényeget kiemelve, grafikonon ábrázolták a méhpempő 0-5C fok tárolási hőmérsékletén bekövetkezett, mérhető hatóanyagvesztését a 10-HDA tekintetében. Egy év időintervallumot vizsgálva kb. 20% hatóanyagvesztést mértek a fenti tárolási hőmérséklet alatt, melyet a mélyfagyasztott (-25-30C°) tárolás képes kb. az ötödére csökkenteni. Mivel a méhpempő emulgeált terméket, és nem sejtszövetes, ezért a fagyasztás nem jelent gondot a méhpempőnek. Fagyasztott állapotban -20C° alatt, bő 24 hónapig is megőrzi minőségét, míg 0-5C° közötti tárolási tartományban általában 12 hónapig.

Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a méhpempőnek a legideálisabb tárolása hosszútávon, egyértelműen a mélyfagyasztás, rövid távon (kb. 3 hónapig) a normál 5C° hőfok alatti tárolás.

A fentiek tudatában továbbra is szükséges ügyelni a méhpempő szakszerű tárolására, melyet a megfelelő hűtéssel (5C° fok alatti), illetve a fény és légmentes tárolással tudunk biztosítani.

 
Frissítse böngészőjét!Letöltés