0 termék
0 Ft
kosár
 
 
Hogyan fogyasszuk?

Hogyan fogyasszuk a méhpempőt?

Bizonyára sokak tapasztalták már, hogy a méhpempőnek nem túl kellemes íze van. Akik egy a mézektől megszokott finom ízt várnak, óriásit csalódnak az első kóstolás alkalmával. Sokakat elrémiszt ez a fanyar, savas enyhén csípős (amit a méhpempőben lévő zsírsavak okoznak, 10-HDA, acetilkolin) semmihez nem hasonlítható íz.

Tehát mi a trükk?

Azt sokan tudjuk már, a méhpempőt nem az ízéért fogyasszuk, hanem annak jótékony hatásai miatt. Mi azt javasoljuk, hogy kicsinyenként, kezdjünk bele az ízlelgetésbe. Az első héten kezdjünk egy kb. 0,25g mennyiséggel, majd fokozatosan növeljük ezt az adagot 1g-ig. A szánkba véve próbáljuk a nyelvünk alá helyezni, vagy a nyelvünkkel a nyálkahártyán szétoszlatni, tartsuk egészen addig a szánkban, míg a felgyülemlett nyál miatt már tovább nem tudjuk tovább tartani, majd nyeljük le. (Ekkorra egyébként már el is múlik nagy része annak az intenzív, erős némelyek számára elviselhetetlen íznek.) Ezután, ha lehet, ne igyunk együnk min. fél óráig. A fokozatosság elvét már csak azért is célszerű betartani, mert főként azoknál, akik hajlamosak hasmenésre, az első napokban, míg nem szokják meg, hasmenést okozhat a méhpempő.

méhpempős mézHa mégsem menne!

Azoknak, akik a fenti kis trükkel sem tudják az ízét több hét alatt sem megszokni, javasoljuk a mézzel való keverést. A méz a hűtőszekrény után, az egyik legjobb tartósítószere a méhpempőnek. Viszont van egy fontos dolog a mézzel való keverés kapcsán! A kísérletek alapján megállapították, hogy a mézben lévő enzimek nincsenek barátságban a méhpempő összetevőivel, így azok a méhpempőre káros lebontó hatással vannak. (Vagyis csökkenti a méhpempő hatékonyságát.)

Ezért nekünk a mézet első lépésként enzim mentesíteni kell, azaz a méz jótékony összetevőinek egy részétől meg kell válnunk, hogy a méhpempő igen fontos értékei megmaradhassanak. A nagykönyv szerint, a mézet hőkezelésnek vetik alá, ami 65C fokon való hőn tartást jelent öt percig, majd egy gyors visszahűtési fázist. Ezt házilag úgy oldjuk meg, hogy forró vízen egy hőálló üvegedényben felolvasszuk a mézet, majd miután 20C fok alá visszahűlt, jól összekeverjük a méhpempővel. Hígítási arányként egész 5-10% méhpempő tartalomig, mindenki saját ízlése szerint keverheti a mézzel.

A keverési műveletet minden fogyasztás előtt, célszerű elvégezni, mert a méz és méhpempő eltérő fajsúlya miatt, idővel a méhpempő felúszik a méz tetejére.
Szoktuk javasolni, hogy alkalmazzunk repcemézet, mert köztudottan a repceméz kb. 2 hét alatt 16C fok körüli hőmérsékleten kikristályosodik a hőkezelési eljárás után is. Ekkor az ikrás, vagy krémmézzel keverve már nem fog a méhpempő felúszni a méz tetejére, ráadásul a krémesített méz sokkal kulturáltabban is adagolható.

A mézzel kevert pempő esetében ne feledkezzünk meg a keverési arányról, az adagoláskor minden esetben a valós méhpempő tartalom legyen a mérvadó. Tehát, ha 10%-os méhpempő tartalommal kevertük össze a mézet, akkor ahhoz, hogy 1g méhpempőt vigyünk be a szervezetünkbe, 10g-ot kell a méhpempős mézből elfogyasztanunk.

Az így elkészített méhpempős méz, akár hűtés nélkül, szobahőmérsékleten is megőrzi jótékony hatóanyagtartalmait, de fénytől, nedvességtől továbbra is óvjuk!

 
Frissítse böngészőjét!Letöltés