0 termék
0 Ft
kosár
 
 
A méhpempővel kapcsolatos kérdesek és válaszok

Méhpempővel kapcsolatos válaszok, az Önök kérdései alapján!


Mi a különbség, Bio és nem Bio méhpempő között?

Az Európai Unióban a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (öko, bio, biológiai, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal, amennyiben küldről hozott a termék, és külföldi a tanusítvány, azt honosítani kötelező). Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. fontos szereplői a BIO tanúsítás rendszernek azzal, hogy ellenőrzik és tanúsítják a magyarországi ökológiai élelmiszer-gazdasági szektor szereplőinek munkáját. Az EU tanúsítvány megszerzését rendkívül szigorú feltételek és ellenőrzések szabják meg, mely maradéktalan betartását minden ökológiai minősítéssel ellátott termékre kötelező érvényűen alkalmazni kell, csak ekkor viselhetik a termékek, ezen minősítések feliratát. Kapcsolódó jogszabályok 1.2.3.

Mit jelent ez a méhészeti termékek esetében?
Szigorú szabályok vonatkoznak a méhcsaládok beszerzésére, etetésére használt alapanyagok tekintetében, amik kizárólag szintén, ökológia minősítésűek lehetnek csak, illetve a méhcsaládok vegyszeres kezelésére alkalmazható szerek is szigorúan korlátozottak és azoknak alkalmazása esetében szigorú jegyzőkönyveztetést ír elő. A kaptárakat alapvetően természetes anyagokból kell készíteni, amelyek nem szennyezik a környezetet és a méhészeti termékeket. Az új keretek készítéséhez használt méhviasznak ökológiai termelést folytató termelőegységből kell származnia. A begyűjtésről és a készletezésről jegyzőkönyvet, naplót kell vezetni, illetve a kontroling társaság felé benyújtani azokat. A készterméknek meg kell felelnie a tökéletes nulla szermaradványértéknek a legnagyobb felbontású mérőműszereken is!

Mindezek tükrében mi meglehetősen szkeptikusan látjuk a BIO méhészeti termékeket, ugyanis egy-egy méhcsalád akár több száz hektár területet is képes bejárni, e területeken elvileg nem érintkezhetnek a méhek, vegyszeres kezelésen átesett területekkel, növényekkel (tökéletes szeparáltságot és tiszta BIO területet igényelnek), illetve az itatóként használt vízterületnek is tökéletesen mentesnek kellene lennie mindenféle szermaradványtól, kórokozótól, illetve az itatót használó más állatoknak is tökéletesen fertőzésmenetesnek kell lenniük.

A fentiek tükrében is látható, hogy az ökológia minősítéssel ellátott méhészeti termékeknek milyen szigorú követelményrendszernek kell megfeleniük. Véleményünk szerint e követelményrendszer maradéktalan betartása a BIO termékek tekintetében kb. 50%-os árnövekedést kellene eredményeznie, szemben a jelenleg tapasztalható 10-20%-al. Ettől függetlenül bátran állíthatjuk egy gondos és lelkiismeretes méhészet termékei semmivel sem rosszabb minőségűek, mint a legjobb ökológia minősítéssel rendelkező vetélytársaké.


Mi határozza meg a méhpempő árát?

A Méhpempő árát elsősorban a legfőbb hatóanyagtartalma a 10-hydroxy-2-decenoic acid (10-HDA) határozza meg. Ez az érték, Európai Unióban friss Méhpempő esetében (Standard NY5135-2002) minimálisan 1,4% 10-HDA tartalom lehet, a liofilizált Méhpempő esetében (Standard No.GB/T 21532-2008) határozza meg melynek értéke 4,2%. Egyértelműen látszik, hogy a liofilizált méhpempőnek minimálisan háromszoros hatóanyagtartalmat kell kötelezően teljesítenie és ehhez háromszoros mennyiségű friss Méhpempő szükségeltetik alapanyagként, ebből következőleg a 100%-os tisztaságú liofilizált ára minimálisan háromszorosa a friss pempőének, ezért is bánnak a táplálék-kiegészítő gyártók a fagyasztva szárított pempővel úgy, mint az arannyal.

A Méhpempő is csak olyan mint a legtöbb természetben termő alapanyag, minősége folyamatosan változik, évszaktól, időjárástól, termőterülettől, termelő méhek életkorától függően mutatkoznak eltérések. Általánosságban elmondható, hogy mint a must cukorfoka a Méhpempő 10-HDA tartalma, íze, összetétele is változó, általában kb. 1-3,3% között változik a fő hatóanyagtartalma. Cégünk folyamatos törekvése, hogy e hatóanyag tartalomnak minimálisan a 2,2%-os értékét teljesítse, amit folyamatos mérésekkel határozunk meg. A minőségének egyszerűen tapasztalható ismérve, az a kellemet csípős érzés erőssége és kevéske cukortartalma. Nem utolsósorban a kereskedők árrése is jelentősen befolyásolja a Méhpempő árát.

Hamisítják a méhpempőt?

A Méhpempő hamisítására a 70-es években voltak törekvések, de a korszerűsödő labortechnikai háttér megjelenésével e kísérletek eltűntek. A hamis Méhpempő ma már, ha nem is egy egyszerű méréssel, de könnyen beazonosítható, ennek egyik lehetséges tárgya a 10-HDA tartalom meghatározása. A 10-HDA hatóanyag a természetben rendkívül kis mennyiségben fordul elő ezért is oly értékes a Méhpempő. A fő hatóanyagának (10-HDA) szintetikus előállítását jelen pillanatig nem tudták megvalósítani, így a hamis pempő könnyen leleplezhető.

A másik módszer a természetes eredetű cukortartalom meghatározása a méhpempőben. A méhpempő összesített cukortartalma kb. 13%, szárazanyag tartalomra vonatkoztatva kb. 31% cukrot tartalmaz, mely értékek kis mértékben eltérhetnek a környezeti behatások függvényében. A közvetlenül redukáló cukortartalom vizsgálata során mutatható ki, hogy a méhpempő hamisított, avagy nem. Ez a Gravimetriás Fehling-Meissl-módszerrel történik. A redukáló cukortartalom meghatározásánál a cukrok összetételét vizsgálják melyből kb. 5.5 % a fruktóz, 6.2 % a glükóz, 1.40 % a szacharóz aránya.

A minőségi Méhpempő, nem tartalmazhat keményítőt, tejszármazékot. Ízleléskor csak nagyon kismértékű a cukros utóíze (szinte alig érezni), első alkalommal való kóstoláskor, meglehetősen savas csípős, fanyar ízt kell éreznünk a szánkban, semmiképpen, nem kellemes íz benyomást kell keltenie (habár az emberi ízlések is változóak). Újaink közt, illetve a szánkba véve nagyon apró kis szemcséket kell éreznünk. Otthoni körülmények között is van mód egyszerű vizsgálatára, akik kicsit is jártassak a kémiában könnyen ki tudják mutatni a keményítő és tejszármazékok jelenlétét, ha a termék hamisítvány. Tehát bátran állíthatjuk, tökéletes hamis Méhpempőt, eddig még nem sikerült előállítani.

Miért penészes a méhpempő?

Egyszerűen megválaszolva, azért mert megromlott, jótékony hatásait elvesztette. A Méhpempő hatóanyagai gomba és baktériumölő hatásokkal rendelkeznek, a penészgomba megjelenésével, ezen jótékony hatásokkal a Méhpempő már nem rendelkezik. A penészes pempőt semmiképpen ne fogyassza (még a penészes rész eltávolítasa után sem), mert a penész jelenléte, számos egészségre ártalmas baktérium jelenlétére utal! (Az aflatoxin egy penészgombák által termelt méreg, amely károsítja a májat, gátolja az immunrendszer működését, és nagy mennyiségben daganatos megbetegedést okoz.) A penészgomba megjelenése, utal a helytelen tárolás körülményeire, mint a befőttek esetében a tartósan levegővel érintkező, nem megfelelően záródó tető esetén is, könnyen megjelenik a penészgomba.

A magas nem megfelelő hőfokon (5°C fok felett) történő huzamos ideig történő tárolás, tovább segíti a romlási folyamatok megindulását, hatóanyagainak elvesztését. Tehát nem győzzük hangsúlyozni a megfelelő tárolási körülmények fontosságát, melyeket a légmentesen zárt tetővel, fénymentes sötét környezettel (pl. hűtőszekrény, csomagolási doboz) megfelelő 5°C fok alatti hőmérséklettel tudjuk biztosítani. A szakszerűen tárolt Méhpempő a gyártástól számított max. 12hónapig képes megőrizni jótékony hatásait, melyek a szavatossági idő lejárta felé közeledve fokozatosan csökkennek, ezért is fontos a gondosan tárolt, lehető legrövidebb tárolási idejű Méhpempő beszerzése.

 
Frissítse böngészőjét!Letöltés